Alexandra Den Store!

07/02/2018

Mitt møte med Alex!

En maidag i 1981 spilte funk-rock dronningen ALEX på Blømingsmessa i Kinsarvik. Min barndomsvenn Jarle Midtun og jeg var på plass for å se på. Dette var min første skikkelige rockekonsert! Vi var nok like betatt av selve Alex som av musikken hennes på denne tiden, men senere har jeg hatt mye glede av de fantastiske platene hun gav ut.

Alex omga seg alltid med dyktige musikere og på de to første platene bestod bandet av Svein Gundersen på bass og Bjørn "Krisa" Christiansen på gitar - begge fra bandet AUNT MARY - samt Per Ivar Johansen på trommer og Brynjulf Blix på tangenter. På den tredje platen ble Blix erstattet av Geir Langslett og Svein Dag Hauge ble med på gitar (begge fra Lava.) Marius Muller (gitar) og Rolf Graf (bass) var også innom Alex-bandet i en periode.

I tillegg til sitt gnistrende band hadde Alex en fantastisk sangstemme som strakk seg over fire og en halv oktav! Hun behersket alt fra de råeste rockeskrik til silkemyke toner like uanstrengt. Hva innlevelse angår er hun helt der oppe sammen med Radka Toneff.

Etter konserten var vi akkurat så oppspilte som to guttunger kan bli og vi leita rundt på Hardangertun Camping for å finne hytta som bandet bodde i. Det var ikke særlig vanskelig. Vi banket nervøse på døra og ut kom selveste Alex! Hun smilte og hilste på oss og var vennligheten selv. Da vi spurte om autograf var det ikke noe problem. Jeg husker at jeg fikk henne til å skrive på et pølsepapir (!) - det var alt jeg hadde for hånden. I tillegg fikk vi henne til å signere jakkeryggene våres. Hun nølte litt først og spurte "er det sikkert at ikke mammaene deres blir sure på meg nå da?" Vi forsikret henne om at det ikke kom til å skje - noe det heller ikke gjorde - for de synes Alex var helt topp, de også.

Mange år senere krysset våre veier igjen, denne gang på det populære nettstedet MySpace, hvor vi begge hadde artistprofiler. Jeg sendte henne en mail og spurte om hun kunne huske denne episoden. Og joda, hun husket veldig godt de to guttene fra Kinsarvik og jakkene hun signerte. Ikke rart hun husket to så kjekke gutter, tenkte jeg.....eller var det våre mødres mulige reaksjon på jakkesigneringen som ikke helt hadde sluppet taket? Nå fikk hun i alle fall bekreftet at de ikke ble annet enn gledelig overrasket. Hun fortalte også at hun jobbet med ny musikk....

Alexandra Naumik ble født i Litauen av polske foreldre, men vokste opp i Sibir dit familien var blitt deportert under Stalinregimet. Etter 6 år returnerte de i 1957 til Polen. Alex vant allerede som tenåring en rekke nasjonale priser og spilte inn plater med størrelser som Agnieszka Osiecka og Adam Slawinski. Hun gikk ut fra pedagogisk Institutt i Ùódê i 1969. Alex kom til Norge i 1970 etter at hun ble gift med filmregissøren Haakon Sandøy. Hun traff musiker Svein Gundersen (ex-Aunt Mary) på Club 7 i Oslo en gang i perioden 1974-75 og platedebuterte i 1977 i Norge. Hun tegnet både norske og internasjonale kontrakter (1977 Polygram International, (nå Universal) og 1978 RCA Records, USA).

Alex mottok flere internasjonale utmerkelser og priser, i tillegg til nasjonale, som Nord-Ring prisen i Helsingfors (1981), Spellemannsprisen 1977 i klassen pop for albumene "Alex" og "Handle with care", og hun er blitt kåret av lesere til "Årets Kvinnelige Artist" (Det Nye, 1980.) Hun utgav syv studioalbum + en samleplate i løpet av årene 1977-1993. Hennes seneste single "Almost" kom ut i 2008 og var et samarbeid med Andy Summers (ex- The Police.)

Alex deltok også i norsk Melodi Grand Prix ved fire anledninger (1980, 1981, 1982 og 1986) og hun oppnådde en tredjeplass for låta "Univers" som beste plassering (1980.) Hun introduserte også rocken for alvor i MGP-sirkuset med "rock`n roller" i 1981, en låt som etter min mening er det absolutt tøffeste som noensinne har blitt fremført i norsk MGP historie! Døm selv her:

ALEX ble gitt sitt Internasjonale gjennombrudd med sin egen TV Spesial på det berømte tyske showet " Musikladen ", -en ære som tidligere var gitt størrelser som Ramones, Roxy Music, Stevie Wonder, Sly Stone, Weather Report, Van Morrison mfl. Dette året ble ALEX , som den første Skandinaviske artist, kåret som én av de 10 beste "Live Bands" av Bravo Magazine i Tyskland.

På det skandinaviske markedet resulterte dette i uttallige TV opptredener: Live på bl.a. Skansen, Liseberg, Tivoli, Købehavn, Christian Radich samt turnering mellom Sverige og Norge. Hennes konsert på Kalvøya festivalen, ble svært positivt omtalt i media.

Polygram International krevde umiddelbart et nytt album innspilt, så i løpet av sommeren ble "Handle With Care" skapt. I September 1977 hadde dermed ALEX 2 album på hånden samme år, "ALEX" og "Handle With Care". Begge album viste hennes unike 4 1/2 oktavers stemme, og mottok både vidstrakt kritiker ros og publikum respons. Albumene ble utgitt over hele verden. I Norge raget de 2 albumene høyt på listene (solgte til sølv og gull) og begge mottok Spellemannspris for beste pop-rock album.

"Alex` selvtitulerte debutalbum vant spellemannsprisen!"

Innimellom opptredener og turnering spillte ALEX inn en TV spesial for NRK, vist i de nordiske land. Mens hun turnerte i Midt-østen døde hennes far. Hennes fjerde album, "Daddy's Child" (1980) var titulert i hans minne, og innspillingen fikk 5-stjernes omtaler i de store riksavisene. ALEX fikk varm mottagelse fra sitt publikum og mottok sølvplate for mer en 25.000 solgte album.

Sommeren 1980 reiste ALEX til Asia, Filippinene og Sør Korea, bl.a. for å representere Norge på Seoul Music Festival. På Sen-høsten skulle hun så returnere og det Japanske markedet testes.

19. September 1980 kjørte turnébussen til ALEX-bandet utfor veien. Trommeslageren ble drept og bassisten livstruende skadd. Ulykken førte til at det opprinnelige Alex-bandet ble oppløst.

Noen uker etterpå, fortsatt med blåmerker og traumatisert, stod ALEX og hennes nye band, inkludert , Marius Müller , Rolf Graf og Geir Langslett på Chateu Neufs scene for å støtte den første landsomfattende TV innsamlingen for kreftforskning. ALEX, som initiativtaker til konserten sammen med magasinet Se & Hør, leverte selv sjekken med Erik Bye til Landsforeningen mot kreft. Den totale innsamlingen på 84 millioner kr. satte kreftsaken ettertrykkelig på dagsorden.

ALEX ble i en leser avstemming kåret til "Årets Kvinnelige Artist" av ungdoms magasinet "Det Nye" i 1980 og mottok i 1981 prisen som"Beste Kvinnelige Vokalist" i den Europeiske "NordRing" konkurransen i Helsinki, Finland. Seieren ble feiret på direkten ved hennes opptreden på Momarkedet denne sensommeren. Ved årets utløp var ALEX dypt engasjert i kampen for Solidaritet i Polen og var med å sette igang støtte konserter og dro landet rundt.

Alex ble funnet død i sitt hjem i Oslo 17. september 2013 kun 64 år gammel, men musikken hennes lever videre i beste velgående.

Her er min hyllest til ALEX

www.rocketrollet.no
Powered by Webnode
Create your website for free!